Vertel me niet wie of wat ik moet zijn

Ik kan niet zo goed tegen gezag. Welke test ik ook maak, of ik nu mijn BaZi kaart raadpleeg of willekeurig welke vriendin ik spreek, ze zullen het allemaal beamen. Daarom ben ik waarschijnlijk ook ondernemer geworden. Een ondernemer, coach en communicatieadviseur. Waarin ik alsnog aan mensen vertel wat ze het beste kunnen doen. Oeps.

 

Dat is echt precies waar mijn ondernemersschoenen een poos helemaal niet lekker zaten. Want ik wilde juist zo niet uitstralen; ik weet het allemaal, doe als mij. Volg dit en je gaat het fantastisch doen. Want ik wil geen “goeroe” zijn.

 

Als je als ondernemer gevonden wilt worden zal je wel echt moeten vertellen waarom mensen dan juist bij jou moeten komen, zichtbaar moeten zijn. Het heeft wel even geduurd voordat ik die stijl te pakken had. Mijn eigen stijl. Want je kan elk willekeurig welk systeem gaan nadoen, als het niet bij je past, dan gaat het niets worden. De mensen die er succesvol mee worden, zijn de mensen bij wie dit systeem als een jasje past. Voor anderen geldt dat ze de één na de andere methode uitproberen, cursussen en trainingen volgen en soms ineens hun systeem vinden of niet. 

 

Er is een systeem en methode die iedereen kan vinden, namelijk die van jou. Jouw manier!

 

Dat is niet iets wat je klakkeloos kan volgen en nadoen. Nee, je zal op onderzoek uit moeten gaan en jezelf door en door moeten leren kennen. Dan vind je jouw eigen en unieke manier. De manier die voor jou werkt en die bij jou past. Daarvoor reik ik heel veel tools, tips, methodes, kennis en informatie aan waarbij jij eruit haalt wat bij jou past. Jij het vertaalt op je eigen manier en het zo toepast dat het voor jou in jouw situatie werkt.  En veranderd jouw situatie dan kan jij jouw methode weer aanpassen.

 

Het vraagt wel wat van je. Namelijk door je eigen weerstand heen kunnen kijken (is het weerstand of is het tegenzin) en uitproberen. Aanpassen. Dat is niet voor iedereen. Je moet out of the box kunnen denken en methodes en systemen leren vertalen naar jouw handschrift. Heb je dat te pakken, dan gaat er een wereld voor je open en is de winst zoveel groter dan dat kant en klare systeem. Want niet alleen in je ondernemerschap maar ook in je persoonlijke leven kan je dat voor de rest van je leven toepassen.

 

Daarom is het jaartraject dat volledig in het teken staat van dit uitgangspunt zo waardevol. We (ik doe het ZOOM voor SUCCES samen met collega ondernemer Gwen Teske) vertellen jou niet wie of wat je moet zijn. Hoe je moet ondernemen. Dat weet je zelf wel, het gaat erom dat je je ondernemerschap vergroot en dan grote stappen gaat zetten. Zodra je jezelf in de ogen durft te kijken en beslist dat je ervoor gaat, kan je zoektocht beginnen. Op een leuke, relaxte manier waar mogelijk en soms confronterend waar nodig. 

 

Meer weten over het jaarprogramma waarin dit principe centraal staat? Check www.zoomvoorsucces.nl 

 


Een nieuwe tool, BaZi Karakteranalyse

Bam. Opeens werd helder waarom die burn-out mij was overkomen. “Leuk, een soort horoscoop, grappig!” dacht ik toen ik tijdens een training Feng Shui in aanraking kwam met BaZi. Maar het is zoveel uitgebreider en diepgaander dan dat. Het geeft heel specifieke inzichten en antwoorden op vragen. Het geeft inzicht in lessen die je hebt te leren en geleerd hebt.

Enfin, ik was meteen om en besloot me te verdiepen in BaZi. Het was de ontbrekende schakel in mijn zoektocht naar zelfkennis en zelfontplooiing. Door ‘je kaart’ te analyseren kom je tot de kern van je karakter en probleem. Veel belangrijker: je ziet de oplossing en mogelijkheden die er zijn. Waar kansen liggen en welke focus belangrijk is om verder te komen in je leven.

 

Eerst wilde ik het zelf helemaal ervaren, maar ik wist, dit is zó waardevol voor mijn klanten. Daarom heeft het in mijn life-, career- en businesscoaching een plek gekregen na een jaar van intensieve studie.

Wat zegt haar kaart?
Onlangs kwam een onderneemster naar me toe voor een BaZi consult. Ze was benieuwd welke informatie ik uit haar kaart kon halen. Ze had een hele specifieke vraag. Al sinds ze voor zichzelf was begonnen had ze elke maand zoveel onrust over haar financiën en was ze steeds bang dat de stroom op zou drogen en ze haar rekeningen niet meer kon betalen. Deze angst was onterecht en wanneer er een bepaald bedrag op haar spaarrekening stond werd ze rustiger, maar zodra die slonk kwam de onrust terug. Soms zo erg dat ze ervan verlamde.

Naast een aantal gerichte vragen over haar ondernemerschap bekeek ik haar kaart. Hierin zag ik dat ze karaktereigenschappen heeft die typerend zijn voor ondernemers. Vandaar haar wens om zelfstandig te zijn en het succes daarvan getuigt daar ook van. Naast deze eigenschappen heeft ze in haar kaart ook eigenschappen die ervoor zorgen dat ze een vast inkomen belangrijk vindt. Het is het karaktertype dat voorzichtig is, perfectionistisch en wat conservatief.

Door deze tegenstelling in haar karakter ervaarde ze enerzijds het plezier en de voordelen van het ondernemerschap maar met de onzekerheid die daarbij gepaard gaat, kon ze lastig omgaan. Het overschaduwde haar ondernemende kwaliteiten.

De oplossing? Een stevige buffer voor mindere maanden. Hier niet aankomen, ook niet voor investeringen. Een andere oplossing kan een vast inkomen ernaast zijn, sommige mensen doen het juist goed als ze naast het ondernemerschap ook een kleine baan hebben. Het geeft ze de rust, terwijl anderen er juist onrustig van worden en ze zich verdeeld voelen, kunnen deze mensen het goed combineren doordat ze veel discipline hebben en gestructureerd uit kunnen voeren wat ze hebben bedacht.

Niemand is het hetzelfde, dus geen enkele oplossing is hetzelfde. Je zoekt het beste de manier die het beste bij jou past. Die manier kan je terugvinden in je kaart. Laat het me weten als jij jouw manier wilt vinden. 

 


Jezelf ontwikkelen is leuk

Je kent het vast wel, je bent op zoek naar jezelf. Je wilt weten wat het is dat je echt wilt. Je wilt balans in je leven. Je wilt je goed voelen. Je bent klaar met de stress en de druk. En ja, je wilt succesvol zijn. Als moeder, vrouw, vader, zoon, werknemer, ondernemer ….

 

Maar ja, waar begin je en wat haal je allemaal overhoop?

 

Want eerlijk gezegd heb je het idee dat het waarschijnlijk helemaal anders moet, dat hoe je het nu doet niet het resultaat geeft waar je naar op zoek bent, dus zal je radicaal….. Of niet?     Misschien is het helemaal niet nodig om een week in stilte in een klooster te gaan zitten om jezelf te zoeken. Hoef je geen peperdure retraite in Bali te boeken om je a ha moment te beleven en te zien hoe het anders moet.

 

Nee, het kan een stuk lichter en luchtiger.

 

Want jij weet natuurlijk al een heleboel over jezelf. Wat wel werkt en wat niet zo goed werkt. En dat is precies het punt waar je gaat beginnen. Op een ontspannen manier. Hoe ik dat allemaal weet?

 

Ik adviseer en train zelfstandigen en ondernemers met hun strategie, communicatie en persoonlijke effectiviteit. Uit eigen ervaring en uit de vele voorbeelden die ik in mijn werk heb gezien, weet ik dat de meeste mensen moeite hebben om succesvol te zijn doordat ze zichzelf niet goed genoeg kennen. Ze kennen hun eigen overtuigingen en effectiviteit niet. Dat is niet zo gek, want dat leren we niet op school. Later in je leven loop je ergens tegenaan en merk je dat het anders moet. En wat je dan doet is het volgende probleem je gaat weer naar school, naar ene training, workshop of cursus waar de expert jou vertelt hoe het werkt en wat je moet doen.

 

Maar hé, als er één handleiding voor de mens zou zijn, hadden we niet met zovelen, zulke grote problemen of zaten we niet massaal niet lekker in ons vel.

 

Het enige dat je echt hoeft te doen is te ontdekken hoe jij nu precies in elkaar zit. Wat je wel of niet gelooft. Wat wel of niet voor je werkt. Welke kennis voor jou nuttig is en wat je allemaal zo over de schutting kan kieperen. En daar word je me toch een partij gelukkig van!

 

Wil jij vandaag nog beginnen met het ontdekken van jouw persoonlijke puzzel?  Jouw effectiviteit. Bestel mijn boek JIJ en ga op de meest ontspannen en laagdrempelige manier aan de slag.  En wil je nog meer dan nodig ik je uit om een persoonlijke sessie te boeken of te kijken naar mijn andere aanbod waarin ik persoonlijk met jou aan de slag ga om het beste uit jezelf te halen en jezelf te ontdekken. Daarvoor ben je ook van harte welkom om eerst een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek via telefoon of op locatie in te plannen. Bel me dan op 06-81197637 of mail naar info@jijonderneemthet.nl


Weet jij wat je wilt?

Je weet waarschijnlijk vast wel dat je zo nu en dan nogal sociaal wenselijk gedrag vertoont. Dat je bepaalde zaken vooral voor een ander doet en niet omdat je daar zelf nu zo blij van wordt. Dat is helemaal niet gek natuurlijk want dat is ons van jongs af aan in meer of mindere mate aangeleerd.

 

Het boek van Christel Nani maakt voor mij zo  duidelijk dat we in zoveel meer groepen zitten dan we denken en dat al die groepen hun overtuigingen op jou hebben losgelaten. En een aantal daarvan heb jij overgenomen en neem je voor waar aan. Je leeft ernaar en je gedraagt ernaar. Terwijl ze misschien vertegenwoordigen wat jij helemaal niet bent. 

 

Er vielen voor mij echt tientallen kwartjes toen ik het boek las en de schrijfster meer vertelde over hoe we overtuigingen, waarden en normen overnemen uit onze omgeving. Zijn ze in eerste instantie handig voor ons om te overleven als kind, als volwassene gaan ze ons danig in de weg zitten. En ik was soms verbijsterd over de overtuigingen die ik voor mezelf als waar had aangenomen zonder dat ik me daarvan bewust was.

 

Ik begon te begrijpen waarom ik soms een vrouw van uitersten kan zijn. Want ik wil enerzijds graag op mezelf zijn en mijn eigen dag in kunnen delen, me op mijn werk kunnen storten, tegelijkertijd zijn mijn kinderen en mijn gezin het allerbelangrijkste in mijn leven. Het combineren van mijn eigen gedroomde leven en dat met mijn gezin zorgt regelmatig voor een  innerlijke strijd of worsteling met mezelf en ik ben door het boek van Christel gaan begrijpen hoe dat komt.

 

Ik heb een groot verlangen om mijn eigen tijd in te delen, veel aan het werk te zijn en tijd alleen door te brengen. Het andere deel van mij wil tijd met mijn gezin en vrienden doorbrengen. Je krijgt me niet gelukkiger dan dat mijn hele gezin aan een perfect gedekte tafel zit. Het heeft me echt jaren gekost om mezelf toe te staan dat ik dat stuk voor mezelf, op mezelf willen zijn op mag eisen. Dat het niet verkeerd is om op regelmatige basis alleen te willen zijn. Me in mijn werk te verliezen. Dat appartement te mogen.  

 

Na het boek van Christel begrijp ik dat ik leefde met de overtuiging: - een goede moeder is er altijd voor haar kinderen. In een huwelijk doe je bijna alles samen. En meer van dat soort werk. En dan kan je dus met jezelf in een conflict komen en jezelf daardoor klein houden. Weg van je echte verlangens. Waarschijnlijk heb jij een heel ander conflict. Lang niet iedereen wil twee levens tegelijk leven J  Als dat wel zo was, had ik daar geen beperkende overtuiging op zitten en had ik dit al lang van mezelf gemogen.

 

Jouw conflict kan op allerlei terreinen zitten. Een greep uit de beperkende overtuigingen die jou wellicht tegenhouden:

- het leven is hard

- zo zit ik nu eenmaal in elkaar

- voor jezelf zorgen is egoïstisch

-  om hulp vragen is gênant, het betekent dat je een mislukkeling bent.

- wonden uit je jeugd draag je je hele leven met je mee

- gevoelig zijn is niet mannelijk

- je moet hard werken om geld te verdienen

- je moet heel geduldig en aardig zijn voor zieke mensen

 

Wat doet het met je als je deze overtuigingen doorleest? Schiet je in de verdediging, denk je, maar dat is toch ook zo. Hallo! Je hebt je eerste beperkende overtuigingen te pakken ;)

 

De schrijfster raad je aan om met je beperkende overtuiging aan de slag te gaan en te starten met het voorzichtig omdraaien van je overtuiging. Als je me een beetje volgt of kent, weet je hoe gek ik ben op affirmaties en dit is de oplossing voor affirmaties die helemaal niet waar voor jou zijn. Ik raad je aan om alleen datgene te affirmeren waar je in gelooft. Dat gaat niet met een beperkende overtuiging. Nani gaat voor de middenweg en gebruikt de zin; "Redelijkerwijs mag je aannemen ….. "

 

Daarmee transformeer je langzaamaan en vriendelijk jouw beperkende overtuiging tot je een andere aan kan nemen.

 

Het boek en de geweldige mooie boodschap van Christel Nani heb ik verwerkt in mijn aanbod, want jouw beperkende overtuigingen houden je weg van je volledige potentieel.

 

Voel jij dat het de hoogste tijd is om aan het werk te gaan met jouw beperkende overtuigingen? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Diepe Verlangens: zie het verschil tussen jouw wensen en die van je omgeving.

Auteur: Christel Nani

ISBN: 9789063053475

Uitgeverij: Archipel Amsterdam